Održano predavanje “Potpora mladim poljoprivrednicima” – Podmjera 6.1.

M6 – Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja

U četvrtak, 3. rujna, održano je predavanje pod pokroviteljstvom Grada Zagreba na temu „Podmjera 6.1. „Potpora mladim poljoprivrednicima“. Predavanje su održali konzultant tvrtke Georg d.o.o. Josip Vrbanek i predsjednik udruge mladih poljoprivrednika HUMP-Agro Jan Marinac. Sudionike su pozdravili voditeljica Odjela za razvoj i unapređivanje poljoprivrede i šumarstva grada Zagreba Vlasta Ranogajec te savjetnik ministra poljoprivrede Marko Dražetić. Mladi poljoprivrednici pokazali su ozbiljan interes za Podmjeru 6.1. koja bi se uskoro trebala raspisati.  Pitanja koja su ih zanimala odnosila su se na ekonomsku veličinu, nabavku opreme, kupnju zemljišta, PDV, uvjete prihvatljivosti i način isplate.

Podmjera 6.1. – Potpora mladim poljoprivrednicima

Korisnici
Osobe starosti između 18 i 40 godina, koje posjeduju odgovarajuće profesionalne vještine i znanja o poljoprivredi i koje su prvi put postavljene kao nositelj poljoprivrednog gospodarstva (ne duže od 18 mjeseci prije podnošenja Zahtjeva). Poljoprivredno gospodarstvo u trenutku podnošenja Zahtjeva za potporu mora pripada ekonomskoj veličini u rasponu od 8.000 do 49.999 EUR-a

Prihvatljivi troškovi
kupnja domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala; kupnja, građenje i/ili opremanje zatvorenih/zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i/ili prerade proizvoda iz Priloga I; podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih nasada; uređenje i trajnije poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje; građenje i/ili opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promidžbe; kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta; kupnja poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme.

Potpora
Do 100% vrijednosti ukupnih prihvatljivih troškova, 50.000 EUR-a po korisniku